Kratom a alkohol aneb zbytečný hazard

Přemýšleli jste někdy, co se stane, když smícháte kratom a alkohol? Asi každému je jasné, že míchat tyto dvě látky je hodně blbý nápad. Tento článek se zaměří na jejich vzájemnou interakci a odhalí, proč je kombinace těchto dvou látek riskantní. Čtěte dál a dozvíte se víc o tomto zbytečném nebezpečí.

Co způsobí kombinace kratomu a alkoholu?

Kratom a alkohol jsou dvě látky, které mají výrazně odlišné účinky na lidský organismus. Zatímco kratom je tradičně používán v jihovýchodní Asii pro své stimulační a sedativní účinky, alkohol je celosvětově známý pro své škodlivé dopady na zdraví. 

Podívejme se, jak tyto dvě látky vzájemně interagují a proč je alkohol problematický nejen v kombinaci s kratomem.

Interakce účinných látek

Kratom obsahuje alkaloidy, jako jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které se vážou na opioidní receptory v mozku. Tyto alkaloidy mohou působit stimulačně nebo sedativně v závislosti na dávce. Kratomové produkty mají tedy potenciál nabídnout pozitivní účinky, pokud je užíván s rozumem a v přiměřených dávkách.

Alkohol, na druhou stranu, ovlivňuje centrální nervovou soustavu tím, že zvyšuje inhibiční účinky neurotransmiteru GABA a zároveň potlačuje excitační účinky glutamátu. Alkohol má celkově depresivní účinek na tělo a mozek, což vede k řadě zdravotních problémů.

Když jsou kratom a alkohol kombinovány, mohou se jejich účinky navzájem ovlivňovat. Stimulující účinky kratomu mohou být alkoholovým depresivním účinkem částečně potlačeny. Na druhou stranu, sedativní účinky kratomu mohou být alkoholem zesíleny. To může vést k výraznějšímu útlumu centrální nervové soustavy, což je nebezpečné.

Potenciální zdravotní rizika

Kombinace kratomu a alkoholu může mít několik potenciálních zdravotních rizik, ale je důležité zdůraznit, že alkohol je problematický sám o sobě:

  • Útlum dýchání: Obě látky mohou způsobit útlum dýchání, což může vést k život ohrožujícím stavům, zejména při vysokých dávkách.
  • Zvýšené riziko nehod: Alkohol narušuje koordinaci a reakční časy, což zvyšuje riziko nehod a zranění.
  • Poškození jater: Alkohol výrazně zatěžuje játra a dlouhodobé užívání vede k jejich poškození. Kratom může také zatížit játra, ale při rozumném užívání je riziko nižší.
  • Psychické problémy: Alkohol často zhoršuje úzkost, depresi a další psychické problémy.

Jak alkohol, tak i kratom je legální. To ale neznamená, že to jsou zcela bezpečné látky. Logicky přemýšlejte a nedělejte nesmyslná rozhodnutí. Kratom může mít své benefity, pokud je užíván s mírou a rozumem. Alkohol je však nebezpečný sám o sobě a jeho kombinace s kratomem může mít vážné zdravotní následky. 

Člověk nemusí být doktor, aby pochopil, že je důležité dbát na své zdraví a vyhýbat se rizikovým kombinacím látek. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

Proč přesně je kombinace nebezpečná? 

Kombinace kratomu a alkoholu může být velmi nebezpečná, protože oba látky působí na centrální nervový systém. Kratom (každý druh kratomu) obsahuje alkaloidy s psychoaktivními účinky. 

Alkohol je známý svou schopností tlumit nervový systém. Jejich společné užívání může vést k řadě nežádoucích vedlejších účinků a dlouhodobých zdravotních problémů.

kratom  (2)

Nežádoucí vedlejší účinky

  1. Zvýšené riziko útlumu dýchání: Kombinace kratomu a alkoholu může vést k útlumu dýchání. To je stav, kdy dýchání je zpomaleno nebo zcela zastaveno. V extrémních případech to může vést k hypoxii, což je nedostatek kyslíku v těle, a potenciálně i k úmrtí.
  2. Zhoršená koordinace a reakční doba: Alkohol sám o sobě zhoršuje koordinaci a zpomaluje reakční dobu. Když je kombinován s kratomem, tyto účinky se mohou zvýšit, což může vést k nehodám a zraněním.
  3. Psychoaktivní účinky: Kratom i alkohol mají psychoaktivní účinky. Jejich kombinace může vést k nepředvídatelným psychickým reakcím, jako je zvýšená úzkost, paranoia nebo dokonce psychóza.

Dlouhodobé následky na zdraví

  1. Závislost a tolerance: Dlouhodobé užívání kratomu a alkoholu může vést k rozvoji závislosti a tolerance. To znamená, že člověk potřebuje stále větší dávky, aby dosáhl stejného účinku, což zvyšuje riziko předávkování a dalších zdravotních komplikací.
  2. Poškození jater: Alkohol je známý svou schopností poškozovat játra. Kratom také může mít negativní vliv na játra, což bylo potvrzeno několika studiemi. Kombinace těchto dvou látek může výrazně zvýšit riziko jaterních problémů, jako je hepatitida nebo jaterní cirhóza.
  3. Kardiovaskulární problémy: Některé studie naznačují, že dlouhodobé užívání kratomu může mít negativní dopad na kardiovaskulární systém. Kombinace s alkoholem může zvýšit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních arytmií a dalších kardiovaskulárních problémů.

Odborné studie

  1. Studie publikovaná v Journal of Medical Toxicology zjistila, že kombinace kratomu a alkoholu může vést k závažným zdravotním komplikacím, včetně útlumu dýchání a zvýšeného rizika předávkování.
  2. Výzkum z Journal of Psychoactive Drugs upozorňuje na potenciální rizika kombinace kratomu a alkoholu, včetně zvýšené pravděpodobnosti závislosti a poškození jater.
  3. Studie zveřejněná v Journal of Ethnopharmacology zkoumala dlouhodobé účinky kratomu na játra a zjistila, že kratom může vést k hepatotoxicitě. Kombinace s alkoholem může toto riziko ještě zvýšit.

Shrnutí

Kombinace kratomu a alkoholu představuje vážné zdravotní riziko kvůli jejich vzájemným účinkům na centrální nervový systém. Zatímco kratom může působit stimulačně nebo sedativně, alkohol má celkově depresivní účinek. 

Spojení těchto účinků může vést k útlumu dýchání, zhoršené koordinaci, zvýšené úzkosti a dlouhodobému poškození jater. Alkohol je nebezpečný sám o sobě a jeho kombinace s kratomem může situaci jen zhoršit. 

Proto je nejlepší se této kombinaci vyhnout a dbát na své zdraví. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

Zdroje informací, odborné studie